Hva er bambus

Bambus er hurtigvoksende gress som kan vokse 15 meter på kun seks måneder. Dette gjør den til en av verdens raskest voksende, samt at den binder mer CO2 og produserer opptil 35% mer oksygen. Bambus er en regenererende plante, noe som betyr at den ikke trenger å plantes om hvert år for å reprodusere seg, for den prosessen skjer av seg selv. Det krever også bare en
tredjedel av vannet bomull bruker, og det kan vokse under svært forskjellige omstendigheter.

Bambus er av natur anti-bakterielt og trenger/brukes ikke insekt- og kjemikalier under dyrkning. Kun noen av disse egenskapene gjør bambus til en av verdens mest miljøvennlige plante. Det finnes over 1000 arter, men innen tekstilbransjen er det en type som i all hovedsak gjelder, mosobambus, også kjent som ”kjempebambus”. Forresten, dersom du skulle lure – spiser ikke pandaer mosobambus.

Idag bor over én milliard mennesker i verden i bambushus. Ifølge UNESCO produserer 70 hektar med bambus nok materiale til å bygge 1000 hus. Hver dag, året rundt ødelegges Amazonas-regnskog tilsvarende 86 400 fotballbaner. Hvert år raseres regnskog tilsvarende Danmarks areal. Visste du at klimagassutslippene som kommer fra avskoging er større enn utslippene fra alle verdens biler? Dersom vi slutter å ødelegge regnskogen kutter vi en stor del av klimagassutslippene. Avskoging vil si å hugge, brenne ned og ødelegge skogsområder, slik at det ikke vokser opp nye trær. Dette gjør vi blant annet for å få plass til beitemark for husdyr, for å skaffe tømmer til møbler, eller lage palmeolje. Hadde vi benyttet oss mer av bambus planten hadde vi spart miljøet og regnskogen for masse avskoging. 

Som alle andre tekstiler må også bambus gjennom en kjemisk prosess for at fibrene skal bli til tekstil, men produksjonen har lavere miljøpåvirkning enn andre former for tekstil fibere. Spesielt syntetiske tekstil. Siden planten vokser av seg selv uten insektmidler og kjemikalier blir ingen mennesker eller dyr utsatt under dyrkning. Dette er uvanlig under bomullsdyrking, nettopp fordi det sprøytes intensivt med innsektsmidler 25 prosent av alle insektmidlene som selges i verden brukes til bomull. Sprøytingen medfører alvorlige helseskader på mennesker og dyr. I USA alene brukes det 600 tusen tonn sprøytemidler til en kostnad av 500 millioner dollar årlig på bomullsmarkene (nationalgeographic). Verdien på det årlige salget av jordbrukskjemikalier til bomullsdyrking har nå passert 2400 millioner dollar (70 USD/ha), i følge panna. Verdens Helseorganisasjon oppgir at 1-5 millioner forgiftes av kjemiske bekjempningsmidler årlig, og at minst 10.000 omkommer ved slike ulykker. National Cotton Council: Hjemmeside. www.cotton.org

www.nwf.org/Magazines/National-Wildlife/2006/Cotton-and-Pesticides

https://www.theworldcounts.com/challenges/consumption/clothing/environmental-impact-of-cotton-production/story

Tidlig historie

Mennesker har brukt bambus i årtusener, mest for ting som bolig, bærekraftige møbler og papir. Vi kan spore opprinnelsen til bambusstoff til Asia. Det var i midlertid først i begynnelsen av 2000-tallet vi begynte å gjøre denne mirakel avlingen til klær. Vi kan videre spore utviklingen av den første moderne prosessen med å oppnå bambustekstil til Beijing University. De ga ut resultatene av brukbare bambusklær på begynnelsen av 2000 -tallet. Rundt denne tiden jobbet noen andre produsenter og organisasjoner med å lage bambusklær ved å bruke lignende metoder. Denne vellykkede ekstraksjonen ble utviklet og moderne blekemetoder ble brukt for å gjøre stoffet hvitt. Det ble deretter kommersielt tilgjengelig og vellykket på det amerikanske markedet. Gjennom årene har eksperter utviklet metoder for å generere stoffet. Som et resultat har vi lagt merke til innovasjoner innen blanding av tekstiler. I de tjue årene siden (spesielt det siste tiåret) har vi sett en skikkelig bambusboom i motebransjen. Bambus er nå så populært blant klesmerker på grunn av dets fantastiske stoffegenskaper. For det første er den holdbar, mens den forblir myk å ta på. Derfor brukes den i badekåper, håndklær, sengetøy, puter, bærekraftige madrasser, organiske madrassbeskyttere og klær.


Noen fakta om bærekraften til bambus
  1. Den trenger sjelden omplanting.
  2. Den produserer mer oksygen enn trær.
  3. Det spiller en viktig rolle i balansen mellom oksygen og karbondioksid i atmosfæren.
  4. Den binder karbondioksid og er karbonnøytral.
  5. Det krever ingen vanning.
  6. Den er utmerket for å hemme jorderosjon.
  7. Den vokser i et bredt spekter av miljøer.
  8. Produksjonen til tekstilfiber har lavere miljøpåvirkning enn andre former for tekstilfiberer, spesielt syntetisktekstil.

La oss se nærmere på noen grunner til at bambus er grønnere enn gress.

Bambus er et av de mest miljøvennlige materialene på planeten. Verdikjeden fra hvordan det dyrkes, innhøstingsmetoden og hvordan det blir transportert til døren din. Bambusskoger er effektive fordi bambusplanten er hurtigvoksende og ikke trenger å gjenplantes om igjen etter at stengslene har blitt kuttet. Derfor er det svært bærekraftig og et materiale for fremtiden. Noen mennesker prøver å tone ned bambusens grønnhet for å passe deres incentiver.

Reparasjon av skadet jord

Bambusplanter kan vokse i ufruktbar jord, noe som har en komplisert vitenskapelig forklaring, men høres ut som trolldom. Når den vokser i ufruktbar jord, gir den bøndene en inntekt. fordi de nå kan dyrke ting der de tidligere ikke kunne, og den reparerer jorden ved å gjøre den fruktbar igjen.

Hvordan gjør det jorda fruktbar igjen? Bambusplantens næringsrike blader vil falle av under vekst eller høsting og brytes ned og overføre disse næringsstoffene til jorden.

Bambus har alltid vært en selvforsynt avling som ikke trenger vanning og bruker vann mye mer effektivt enn bomull og andre trær. Bambus er en selv påfyllende ressurs og trenger meget sjeldent omplanting. Mirakelet med bambus er at det spirer  seg selv, og en åker av bambus vil gi 10 ganger mer enn en åker av bomull. Bambusmaterialer krever også mindre vask enn det meste av bomull. På toppen av dette krever bambusfibrene mindre fargestoff enn bomull for å farge, og er kjent for å holde på farger betydelig lenger.

Vann blir en mer begrenset vare hver dag, og mange bønder har ikke det nødvendige vannet for å dyrke avlingene sine ordentlig og det har gitt fattige bønder mulighet til ha en inntekt. Bøndene har mulighet å tjene penger på å selge ferske bambusskudd til mat, bruke bambusblader til te, produsere bambushåndverk, selge stolper av topp kvalitet til bygging og bruke overflødig bambusbiomasse om til etanoldrivstoff.

Panda-trygg bambus

Selvfølgelig er bambus en velkjent matkilde for pandaer. Du tenker kanskje, «vil disse pandaene være trygge under høstingen av bambus, og vil de ha nok mat igjen å spise?"

Pandabjørner er elsket av de fleste mennesker, så vi gjør rett i å irettesette alle som ønsker å skade dem. Ikke bare er de bedårende, men de er også truet.

Så det siste noen ønsker å gjøre er å ta bort matkilden deres. Nå vet du sikkert allerede at pandaer bare spiser bambus, og du tror at uavhengig av de andre fordelene med bambus, vil du ikke ta planten fra pandaene.

Vel, heldigvis spiser ikke pandaer Moso-arten av bambus. Det kan være at Moso ikke smaker godt, eller det er for langt unna, eller kanskje pandaer er allergiske mot Moso. Men uansett årsak, kan du føle deg trygg når du vet at bruk av Moso bambus ikke skader noen pandabjørner.

Det er også noen få regler man må følge for å sikre at bambusen de produserer er miljøvennlig og pandasikker. Det første kravet er at høsthastigheten må være bærekraftig. Noe som betyr at de ikke vil høste for mye på en gang. Det bør heller ikke være ødelagt noen økosystemer i prosessen med å lage bambusplantasjer, noe som betyr at bare naturlige kilder til bambus eller tomme plantasjer kan brukes. Under vekstprosessen må det ikke brukes kjemikalier for å vedlikeholde plantasjene, og det bør heller ikke ha noen negativ innvirkning på samfunnet og dets arbeidere på plantasjene. Etter disse reglene bør det være nok bambus for både mennesker og pandaer å glede seg over.

Hvordan føles bambus stoff?

Takket være mikrohullene i stoffet er produkter laget av bambus mykere enn de av bomull. Samtidig som det klarer å absorbere fuktighet godt. Hvis du skulle kastet på deg en bambuskjole, ville du sannsynligvis legge merke til hvor glatt den føles (silkeaktig rett og slett), og at det ikke er noen biter som føles skarpe og irriterer hud. Bambusstoff er også elastisk, slik har det blitt et ganske vanlig stoff for treningsklær og spesielt organisk undertøy (det er også en naturlig deodorizer). Den naturlige deodoriserende kraften skyldes stoffets hypoallergeniske, soppdrepende og bakteriehemmende egenskaper.

Bambus har tykkere og sterkere fibre, noe som gjør det til et veldig slitesterkt stoff. Disse fibrene er absorberende, slik at det ikke trengs i nærheten av samme mengde fargestoff som silke og egyptisk bomull. Bambus er et utmerket stoff for klær fordi det er pustende og fuktransporterende. Det forhindrer også ekkel lukt på grunn av dets antimikrobielle egenskaper. Disse organismer bidrar til å redusere bakteriene som trives i klær. Hvis man sammenligner med bomull, er forskjellen enorm siden bomull som regel krever minst 20.000 liter vann for å produsere 1kg, og fra kunstig vanning. Forskning ved KATRI Korea Apparel Testing & Research Institute påpeker at stoffet er antibakterielt, men her er det vanskelig å bekrefte eller avkrefte temaet. De som har prøvd bambusstoff har alle en felles respons: de vil ikke tilbake til noe annet.

Bosant sitt sengetøy

En godnatts søvn forutsetter at du ikke svetter og føler deg klam og at kroppstemperaturen holder seg stabil gjennom natten. Da er det avgjørende hvilken type sengetøy du anvender. Bambusstoffet (viskose) produsert av cellulose fra bambusrør er kjent for å være et slitesterkt, super mykt og lett avkjølende stoff. Tekstiler av bambus har også en god absorberingsevne og har små hull mellom fibrene, noe som gir bedre temperaturregulering og gjennomlufting. Det er spesielt viktig for oss på Bambuhuset at produktene våre av bambus har en miljøvennlig produksjon og at arbeiderne på fabrikken som produsere bambus stoff blir godt tatt vare på.

Velger du bambus, kan du være sikker på at du velger riktig!

Ikke bare er produkter av bambus bedre for miljøet enn andre produkter. Produkter av bambus fra Bosant er både holdbare og av kvalitet. Følelsen av å ligge på, eller omringes av bambus gir deg en følelse av kvalitet og velvære. Bambus sine små hull mellom fibrene gir meget bra gjennomlufting, og allergiske problemer som lukt og bakterier avtar. I våre bambus sengetøy finner du mange gode kvaliteter. Sengetøyet er kjempe mykt, temperaturregulerende, fukttransporterende, hud- og allergivennlig (i følge våre kunder). For å ikke snakke om super mykt, glatt og luftig. Spør dine bekjente som har prøvd bambus om hvordan stoffet føles og vi garanterer deg at de er fornøyde.

Fri frakt på ordre over 1199,-

Vi spanderer frakten på ordre over 1199kr

Rask levering

1-4 dagers levering

Norsk nettbutikk

Norsk nettbutikk med norsk kundeservice

Klarna, Vipps & Kort

Trygg betaling med Klarna, Vipps eller kort